Lasten vaalit 2021 kiittää kaikkia mukana olleita kouluja ja päiväkoteja sekä äänestäjiä! Lähes 10 000 lasta äänesti Lasten vaaleissa ja tulokset ovat selvillä! Valtakunnalliseksi voittajaksi äänestettiin Otto Octopus ja Kotkassa voittajaksi valikoitui NiNi. Onnittelut voittajille!

Lasten vaalit 2021

Lasten vaalit 2021: päästämme lapset ääneen!
Vuoden 2021 kuntavaalien yhteydessä 26.5. - 13.6.2021 järjestetään valtakunnalliset Lasten vaalit. Vaalien pääjärjestäjinä toimivat Suomen Nuorkauppakamarit ry, Suomen Kuntaliitto ry ja Porin kaupunki. Paikallisesti vaaleista vastaa Kotkan Nuorkauppakamari ry. 

Lasten vaalien tärkeimpänä tavoitteena on tukea ja laajentaa lasten demokratiakasvatusta. Kampanjassamme päästämme lapset sekä ääneen että äänestämään.Lasten vaalit ovat puoluepoliittisesti täysin sitoutumattomat. Vaalien ehdokkaina toimivat suomalaisten kuvittajien tekemät piirroshahmot, joita kuvaillaan ehdokkaiden esittelyissä innostavin ja positiivisin sanakääntein. Ehdokkaisiin on mahdollista tutustua Lasten vaalien verkkosivuilla www.lastenvaalit.fi. 

Aikuisten äänestäessä kuntavaaleissa, myös lapset pääsevät tutustumaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin. Perinteisesti Lasten vaaleissa aikuisten virallisen äänestyspaikan lähellä on ollut lasten omatoiminen vaalipiste, jossa lapset ovat voineet äänestää mukanaan olevan aikuisen opastuksella. Tällä kertaa nopeasti muuttuvan koronatilanteen johdosta äänestys toteutetaan pääasiassa digitaalisesti ja kannustamme erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia äänestämään. Kotkan nuorkauppakamari on ollut yhteydessä paikallisiin päiväkoteihin ja kouluihin yhteydessä ja lähettäneet materiaalit ja ohjeet helppoon osallistumiseen. 

Äänioikeus ja sen käyttäminen ovat demokratian ytimessä ja onkin tärkeää, että lapsille jää positiivinen muistijälki äänestämisestä, jotta he täysi-ikäisinä äänioikeutettuina kokevat tärkeäksi osallistua päätöksentekoon käyttämällä äänioikeuttaan, kuvailee Lasten vaalien kansallinen projektipäällikkö Milla Harju Suomen Nuorkauppakamarit ry:stä. Vaalit toteutetaan ainakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lasten vaalien tulos julkistetaan virallista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Mikäli haluat paikallisesti mukaan päiväkotisi, koulusi tai luokkasi kanssa niin voit ottaa yhteyttä projektipäällikköön: Mari Rantamo, mari.rantamo@jci.fi