Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Tiistai, Toukokuu 7, 2019, 09:28

Strategia on organisaation tietoinen ja määritelty pitkän tähtäimen näkemys ja suunnitelma, jonka tarkoituksena on saavuttaa ja ylläpitää tavoiteltu kilpailuetu ja keskimääräistä suuremmat tuotot muuttuvassa ympäristössä tulevaisuudessa (Schindehutte & Morris, 2009). Se on siis suunnitelma, jolla pyritään saavuttamaan tavoiteltu päämäärä, ja joka liittyy erityisesti organisaatioiden johtamiseen, sillä hyvä strategia ohjaa toimintaa.

Strategia-koulutus on yksi Suomen Nuorkauppakamareiden arvostetuimmista koulutuksista, jota suomalaiset käyvät kouluttamassa myös maailmalla. Koulutus antaa taustatietoa strategian tarkoituksesta, missiosta ja visiosta sekä opettaa yhden mallin laatia strategia yritykselle tai yhdistykselle.

Kamari, joka koulutuksen järjestää, on yleensä siinä tilanteessa että edellinen strategiakausi on päättymässä ja heillä on tarvetta uudelle. Koulutuksen teoriaosioiden lisäksi osallistujat siis pääsevät suunnittelemaan strategiaa järjestävälle taholle. Materiaalit luovutetaan järjestävän kamarin käyttöön, ja heidän oma jäsenistönsä työstää sen valmiiksi. Koulutuksella on siis konkreettinen merkitys, eikä kyseessä ole vain teoriaan keskittyvä infopläjäys.

Ei sul mittää strategiaa olis?

Tämän vuoden koulutus järjestettiin viime viikonloppuna Turussa, Aurajoen rannalla S/S Borella. Koulutukseen osallistui yli 80 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomen. Koulutuksen tavoitteena oli kartuttaa osallistujien tietoja ja taitoja strategiatyöskentelyssä sekä luoda Turun Nuorkauppakamarille tuleviksi vuosiksi strategia. Kotkan edustus oli tällä kertaa hyvä, sillä kolmen kouluttautujan lisäksi kamarimme oma DB (eli valmistautuva puheenjohtaja) toimi yhdessä tiimissä tiimikouluttajana.

Hio’ohoi, Strategia näkyvissä!

Viikonlopun aikana työskenneltiin yhdeksän-kymmenen hengen tiimeissä, joissa jokaisessa oli oma tiimikouluttaja luotsaamassa ryhmän työskentelyä. Ryhmät oli kasattu niin, että kaikki olivat ennestään toisilleen tuntemattomia. Tiimikouluttaja pääsee siis harjoittelemaan omia tiimiyttämistaitojaan ja osallistujat tutustuvat itselleen ennestään tuntemattomiin kamarilaisiin kasvattaen näin omaa verkostoaan.

Koulutusviikonlopun teema oli 1920-luvun kieltolaki ja ryhmäyttämiskeinoina käytettiin heittäytymistä teeman mukaisiin asusteisiin, haka-huutoja ja lippujen valmistamista. Ennen varsinaista koulutusviikonloppua tiimiläiset olivat saaneet ennakkotehtäviä, he olivat pitäneet skypepalavereja ja aloittaneet toisiinsa tutustumisen muutama viikko aiemmin. Näin oltiin päästy jo alkuun, ja paikalle saavuttiinkin tiimien mukaisissa asuissa valmiina koulutukseen. Ensimmäisenä tehtävänä oli keksiä tiimille haka-huuto sekä valmistaa tiimilippu. Kotkan kamarilaisia löytyi merimiehistä, mafioista, jazztytöistä sekä satamajätkistä.

Perjantaina alkuun

Tulopäivän kompastuskivi voisi olla se, että ryhmä ei tiimiydykään, jolloin loppu viikonloppu tulisi olemaan aika haastava. Onneksi kuitenkin kaikki pääsivät hyvään alkuun ja itse työskentely strategian parissa pääsi hyvään vauhtiin. Lippujen ja haka-huutojen valmistumisen jälkeen aloitettiin teoriaosuudet aiheeseen. Työskentely tapahtui niin, että ensin. Käytiin läpi teoriaa jonka jälkeen tiimit siirtyivät omiin tiloihinsa työstämään kyseistä aihetta. Sovitun ajan kuluttua siirryttiin takaisin yhteen ja käytiin purku muutaman tiimin toimesta. Perjantai lopetettiin vasta puoli yhdentoista aikoihin, ja kaikki taisivat köpiä siitä suoraan nukkumaan.

Lauantaina happihyppelyn kautta hommiin

Lauantai aamu aloitettiin yhteisellä aamulenkillä kirpeässä kevät säässä. Onneksi ei kuitenkaan saatu lunta niskaan, vaikka keli olikin koko viikonlopun epävakainen eikä oikein tiennyt onko kevät vai talvi. Kirpsakan lenkin ja aamiaisen jälkeen olikin hyvä aloittaa taas työskentely Turun kamarin strategian parissa.

Koko lauantaipäivä työstettiin arvoja, missioita ja visioita. Mietittiin mittareita, suunniteltiin viestintää ja pohdittiin parhaita vaihtoehtoja. Purkutilaisuuksissa keskusteltiin porukalla, opittiin uutta, jaettiin eriäviä mielipiteitä ja saatiin kasaan hienoja kokonaisuuksia. Illalla kuuden aikaan olivat kaikki kyllä niin kaikkensa antaneita, että tunnin tauko ennen illallista tuli varmasti tarpeeseen.

Mutta kuka murhasi kuvernöörin?

Illallisen aikana pääsimme osallistumaan murhamysteeriin, jossa ratkottiin kuvernöörin raakaa murhaa. Tuoni Studioiden Murhamysteeri oli hauska osallistava illallisohjelma, jossa yksityisetsivä toi esiin johtolankoja ja haastatteli epäiltyjä. Illallisvieraat koittivat näiden tietojen perusteella ratkaista murhaajan. Tämä oli hauska!

Sunnuntaina jo väsy painaa

Illallisen jälkeen osa jatkoi vielä iltaansa S/S Boren baarissa. Kovin myöhäiseen ei kuitenkaan kannattanut valvoa, sillä seuraava aamupäivä oli jälleen koulutuksen täyteistä puurtamista. Sunnuntaina vielä hiottiin mittareita sekä tehtiin strategian viestintä- ja toimintasuunnitelmia. Kotimatkalle päästiin lounasaikaan; väsyneitä mutta innoissaan!

Kiitos Turku, kiitos kouluttajat, kiitos Strategia! 2019. Tästä on hyvä aloittaa oman kamarin strategian työstäminen, sillä koulutus innosti kyllä tarttumaan Kotkan päässäkin toimeen. Hio’ohoi Strategia näkyvissä!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät