Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Keskiviikko, Syyskuu 18, 2019, 10:25

Viime viikonloppuna pidettiin Savonlinnassa alue B:n vaalikokous. Alueellisissa vaalikokouksissa päätavoite on siis valita ensi vuoden tekijöitä alueorganisaatioon, mutta kokousviikonloppuun mahtuu muutakin oheisohjelmaa. Viikonlopun aikana mm. kisaillaan alueen debattimestaruudesta sekä kouluttaudutaan ja kuunnellaan upeita Keynote-puheenvuoroja.

Mikä ihme alueorganisaatio?

Suomen Nuorkauppakamarit on jaettu neljään eri alueeseen (A, B, C ja D), joista Kotkan Nuorkauppakamari kuuluu alueeseen B. Alueorganisaation tehtävänä on olla alueen kamareiden tukena ja turvana. Aluetoiminta tarjoaa sillä toimiville nuorkauppakamareille puheenjohtajien verkoston ja ajankohtaisen tiedon jakeluväylän, parhaiden käytäntöjen jaon, valmistautuvien puheenjohtajien valmennuksen, johtamispaikkoja jne.

Ihan niin kuin kamareidenkin hallituksessa, myös aluetiimin virkailijat vaihtuvat vuosittain. Kaikkia virkoja ei valita vaaliprosessin kautta, vaan osa viroista on ns. kutsuvirkoja. Aluetiimin lopullista kokoonpanoa siis aletaan hioa tosissaan vasta näin vaalien jälkeen. Aluejohtaja on tässä avainasemassa, sillä hän kasaa ympärilleen tiimin aktiivisista tekijöistä.

Vaalit

Vaaleihin valmistautuminen aloitetaan jo aiemmin syksyllä. Ehdokkailla on ollut mahdollisuus osallistua Talent Pool -mentorointiin, jonka avulla on ollut tarkoitus löytää ehdokkaan vahvuudet ja osaamiset sekä mahdolliset kehityskohteet. Ennen kokousta ehdokkaat kampanjoivat omista teemoistaan, valmistelevat vaalipuheita, tekevät alustavia toimintasuunnitelmia ensi vuodelle ja mahdollisesti kasailevat itselleen tiimiä tueksi.

Nuorkauppakamareiden vaalit ovat yksi loistavimmista paikoista harjoitella esiintymistä, tavoitteiden asettamista, oman osaamisensa arvioimista sekä vakuuttavaa vaikuttamista. Koska kokousviikonloppuun kuuluu puhuminen niin perjantain puheenjohtajakokouksessa kuin lauantain vaalitentissäkin, esiintymistä pääsee oikeasti myös harjoittelemaan.

Sunnuntaina oli sitten äänestyksen aika. Alueen edustajat äänestivät aluejohtajaksi Aleksi Tolvasen Savonlinnan seudun Nuorkauppakamarista, alueviestintäpäälliköksi Hanna Pikkaraisen ja kehityspäälliköksi Irina Kujanpään Kotkan Nuorkauppakamarista. Aluesihteerinä ensi vuonna toimii Veera Sakkara Kouvolan Nuorkauppakamarista. Aleksi aloittaa muun tiimin kasaamisen, kunhan saa hetken hengähdettyä vaaleista. Ihan varmasti hieno tiimi tulossa!

Debatoidaanko taas?

Vaalikokousviikonloppuna kilpaillaan myös alueen debattimestaruudesta. Lisää esiintymistaitojen harjoittelua siis! Täytyihän siihen ottaa osaa, joten Kotkan joukkue oli myös mukana. Hanna Pikkarainen, Elina Sakkara ja Noora Malmi lähtivät hienosti edustamaan kamaria. Debatin uudet säännöt toivat kisaan lisää jännitystä, sillä kukaan ei ollut aiemmin debatoinut näillä säännöillä.

Väittely eli debatti on taitolaji, jonka jokaisen suomalaisen tulisi osata. Se on älykästä, nopeaa ja toista kunnioittavaa väittelyä, ja debattiosaamisen avulla opitaan työelämässäkin arvokkaita neuvottelutaitoja. Kilpailussa väitellään lyhyen valmistautumisen jälkeen kolmen hengen joukkueiden kesken. Koska valmistautumisaikaa on vain vähän, vaatii kilpailudebatointi nopeaa oivaltamista ja hyvää argumentointia.

Ihan ei Kotkalle irronnut voittoa, mutta alueen kunniamaininta kuitenkin! Ehkäpä ensi vuonna sitten väitellään voittoon asti…

Olavinlinnan muurien sisällä

Viikonloppu huipentui aivan mielettömän upeaan gaalaan, joka tällä kertaa järjestettiin Olavinlinnassa. Puitteet olivat mahtavat ja järjestelyt oli onnistuneet loistavasti. Ihmiset iltapuvuissaan olivat kuin menneisyyden linnanneidot ja ritarit juhlatamineissaan, ja viuluesitys ruokailun taustamusiikkina kruunasi juhlallisen fiiliksen.

Ja jotta ilta olisi vieläkin loistavampi, gaala päätettiin ilotulitukseen. Upea, henkeäsalpaava valoshow valaisi Savonlinnan taivaan. Näin hienoa päätöstä harvoin saa kokousviikonlopulle, joten tästä täydet pisteet Savonlinnan seudun nuorkauppakamarille!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät