Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Keskiviikko, Syyskuu 23, 2020, 10:36

Yhä enemmän ja enemmän puhutaan ilmastomuutoksesta, jätteistä ja maapallon tulevaisuudesta. Yksittäinen ihminen voi kokea olevansa vähän hukassa siinä, mitä voisi tehdä.
World Cleanup Day on joukkoliike, joka alkoi Virossa vuonna 2008. Tuolloin vapaaehtoiset keräsivät viidessä tunnissa 10 000 tonnia jätettä.

 

 

 

World Cleanup Dayn virallisilla sivuilla mainitaan, että tuo viiden tunnin työ säästi valtiolta 22,5 milj. euroa ja kolmen vuoden työt. Lisätietoa voit käydä lukemassa osoitteesta worldcleanupday.org.

Sittemmin tempaus on levinnyt ympäri maailmaa ja vuonna 2018 World Cleanup Day järjestettiin ensi kertaa myös Suomessa.

Siivoot siä?

Nuorkauppakamarit ympäri Suomen ovat osallistuneet omalla tavallaan siivouspäivään. Joillakin paikkakunnilla tapahtuma on iso, ja mukana on useita yhteistyökumppaneita, toisilla paikkakunnilla osallistutaan pienemmällä volyymillä. Pääasia kuitenkin on, että tempauksen avulla saadaan heräteltyä ihmisiä kiinnittämään huomiota elinympäristöönsä ja samalla siivotaan yhdessä.

Kotkan Nuorkauppakamari haastoi kotkalaisia mukaan talkoisiin lauantaina 21.9. Olimme olleet yhteydessä Kotkan puistotoimeen, josta kyseltiin vinkkejä siitä mikä alue meidän kannattaisi ottaa siivouskohteeksemme. KSO lähti mukaan sponssaamaan tapahtuman siivoustarvikkeet. Lopulta siivouskohteeksi valikoitui Meripirtin päiväkodin lähiympäristö.

Onko meillä muka roskia luonnossa?

Roskien dumppaaminen metsiin ja rannoille on ongelma monessa maassa, ja näitä roskakasoja löytyy kyllä Suomestakin. Viime vuonna osallistuimme tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ja silloin jo saimme aikamoisen saaliin roskia kasaan. Se mitä tänä vuonna kerättiin, veti hiljaiseksi.

Siivoot Siä? on kamarilaisille tärkeä tempaus, ja oli ilo huomata että avoin tapahtumamme keräsi myös ulkopuolisia mukaan toimimaan! Paikalle kerääntynyt porukka kääri hihat iloisena siitä että viimeinkin joku tekee jotain konkreettista roskien eteen.

Jo puolen tunnin päästä roskasaalis oli aikamoinen. Vetää hieman sanattomaksi se, mitä kaikkea ihminen luontoon tunkeekaan. Mitä tapahtuisi jos kukaan ei välittäisi, jos kaikki toimisivat samoin? Ja mitä oikein tapahtuisikaan, jos kaikki kiinnittäisivät huomiota omaan käyttäytymiseen roskaamisen osalta.

Ei vaan yksi päivä, vaan tapa toimia

Tottahan sekin on, että ei yksi päivä kaikkea pelasta. Eikä yhden päivän aikana voi kaikkea moskaa siivota. Mutta se on alku. Päivän tarkoituksena on herätellä pohtimaan jätemäärää, omaa kulutuskäyttäytymistä sekä sitä mihin ne roskat oikeasti kuuluisi. Kun konkreettisesti menee luontoon ja kerää niitä roskia, tajuaa että vielä on tehtävää sen eteen, että ihmiset oikeasti ajattelisivat mitä me oikein teemme meidän ainutlaatuiselle ja ainoalle elinympäristöllemme.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille! Ja kiitos myös Kotkan kaupungin työntekijöille, jotka kävivät säkitetyt roskat noukkimassa ja toimittivat ne eteenpäin.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät