Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Maanantai, Syyskuu 30, 2019, 10:50

Tämän kertainen blogiteksti on vieraskynästä, meidän oman TREASin eli Joonaksen käsialaa. Millainen oli vierailu E-sportsilla?

Itse lähdin yritysvierailulle täysin ummikkona, sillä asiasta minulla ei ollut aiempaa kokemusta. No olin minä joutunut yhden Fortnite-pelin livelähetyksen katsomaan Ylen livestä, mutta siihen oma kokemukseni sitten jäikin.

Yritysvierailu toteutettiin XAMKin Kotkan kampuksen kellarissa. Jotenkin heti ajattelin, että sinne ne nörtit kuuluukin laittaa, kellariin siis. Mutta ei siellä nörteistä varoiteltu, vaan Gamelabiin johtajavan käytävän edessä olikin varoituskyltti Insinööreille! Harmi kun ei mitään insinöörivitsiä tullut juuri siinä kohtaa mieleen.

Chilling out

Itse tiloihin päästyäni huomasin että olin saapunut kenties nörttien valtakuntaan; lattioilla oli Fatboy-säkkejä ja tunnelma oli aika rento. Sellainen elokuvistakin tuttu chillausmeininki oli käsin kosketeltavissa. Stereotyyppisesti tyhjiä cola- ja energiajuomatölkkejä oli kerättynä laatikkoon oven pieleen, oli tietokoneita ja näyttöjä, siellä täällä johtoja ja pelikonsoleita. Jep, nyt ollaan siellä nörttien taivaassa, eikö? Mutta täytyy sanoa, että tunnelma oli varsin kodikas. Ihan itsekin viihdyin!

Massia pelaamalla

Ultimate Ability Entertaimentin CEO Antti Orasvuo kertoi meille alkuun hieman itsestään ja työhistoriastaan. Mieleenpainuvin tieto oli se, kun Antti kertoi olleensa neljä vuotta pelitestaajana ja pelanneensa tuossa ajassa läpi 108 peliä. Ihan mieletön määrä! Ajattelin välittömästi, että nörtit rules! Siis oikeesti, massia pelaamalla!

Antin puheenvuoro piti sisällään paljon mielenkiintoisia knoppitietoja ja faktoja E-sportsista. Tiesittekö että Suomi on pelaajien suhteen maailman parasta? Ja näitä maailman parhaita pelaajia eri peleissä löytyy useita. Lisäksi suomalaisia on myös maailman parhaiten tienaavien pelaajien joukossa! Esimerkiksi JerAx aliaksella pelaava Jesse Vainikka on tienannut kahden vuoden aikana 6,5miljoonaa dollaria, ja kolmanneltakin sijalta löytyy suomalainen pelaaja vaatimattomammalla 5,5miljoonan dollarin summalla!

E-sportsin suosio

Minulle tuli yllätyksenä tieto, miten suosittua E-sports oikeasti onkaan. Tutkimuksen mukaan nuoret miehet seuraavat enemmän E-sportsia kuin vaikka jääkiekkoa! Mihin tää maailma on oikein menossa? No tähänkin tuli vastaus: arvioidaan että kymmenen vuoden päästä E-sports on maailman seuratuinta urheilua.

Talousjohtajana (siis kamarin rahastonhoitaja, TREAS) minua kiinnosti tottakai myös talouspuoli. Tänä vuonna E-sports ylittää yli miljarin dollarin rajan. Ennusteen mukaan vuonna 2022 lähennellään jo kahden miljardin dollarin rajaa, kun vuonna 2012 on oltu 130miljoonassa. Kasvu on siis huikeaa. Ajattelinkin tämän innostamana sponsoroida lisää poikieni peliharrastuksia. Yhtään ei oo oma lehmä ojassa…

E-sports event eli turnaukset ovat myös saaneet aikamoisen faceliftin, jos ajatellaan että palkintosummat ovat nousseet raketin lailla. Vuonna 2002 Starcraft pelissä jaettiin voittoja yhteensä 9000€:lla, kun taas tänä vuonna DOTA2 pelissä palkintoja jaettiin 30miljoonan euron edestä! Alkoi itseänikin juuri kiinnostaa tuo DOTA2 peli.

E-sportsin mahdollisuudet

”Virallisen” yritysesittelyn jälkeen oli aikaa vapaalle keskustelulle, ja juteltiin siitä miten paljon mahdollisuuksia rahan tienaamiseen E-sports voi antaa. Esimerkkinä oli kotkalainen nuori nainen, joka striimaa pelaamistaan nettiin, ja tienaa tällä noin 10k€ kuukaudessa. Olin taas, että WTF?! Aion ostaa heti lisää pelitarvikkeita lapsilleni. Vihreä taustahan kotoa löytyykin jo, eli kannustankin lapsiani aloittamaan heti striimaamisen ja seuraajien hankkimisen.

Koodauksesta ammatti

Yritysvierailun loppupuolella oli vielä XAMKin puheenvuoro, jossa pelikoodari Teemu Saarelainen kertoi alan opiskelunäkymistä. XAMKille otetaan koulutukseen koodareiksi ja kyberturvallisuuteen erikoistuvia opiskelijoita vuodessa noin 60. Koulu kestää neljä vuotta, ja koodaamisen hallitsemiseen ja sisäistämiseen siitä menee noin kolme vuotta.

Yllättävä tieto oli, että opiskelijoiden valmistumisprosentti oli vain 55%! Tämä luku selittyy osittain sillä, että suurin osa opiskelijoista menee alan töihin jo ennen valmistumistaan. Tällä hetkellä alalla on ns. työntekijän markkinat, ja tästä syystä osaavimmat saavat jopa itse valita työpaikkansa!

Jälkipuinneissa muuten myös selvisi, ettei suomalaista E-sportspeliä, joka olisi preikannut, ole vielä tehty. Joten siinäpä tavoite, jota kannattaa yrittää!

Tapahtuma oli silmiä avaava, vaikka en kaikkia sanoja ymmärtänytkään. Ja vaikka tuo pelaamalla tienaaminen onkin aika kiehtova ajatus, taidan kuitenkin jatkaa vanhusten parissa työskentelyä ja annan lapsilleni parhaat mahdollisuudet tehdä mitä ikinä itse haluavatkaan. Oli se sitten pelaamista tai jotain ihan muuta.

Ja kyllä, lopuksi lapsetkin pääsivät pelaamaan ihan oikeasti! Joten nyt sua kuitenkin harmittaa kun et tullut mukaan.

Joonas


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät