Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Torstai, Syyskuu 17, 2020, 15:25

Nuorkauppakamari tarjoaa jäsenilleen huikeita vaikuttamisen ja henkilökohtaisen kehityksen mahdollisuuksia. Tässä blogikirjoituksessa kamarimme DP/SEC Jukka-Pekka Inkinen, IPP Heikki Mutikainen ja PRES Noora Malmi kertovat Nuorkauppakamarin vaaleista niin paikallisella, alueellisella kuin kansallisellakin tasolla. Jukka-Pekka on ehdolla Kotkan Nuorkauppakamarin puheenjohtajan virkaan, Heikki aluejohtajaksi ja Noora kansalliseksi talousjohtajaksi.

Vaalit nuorkauppakamarissa

Kamarivuosi kääntyy ehtoopuolelle ja on aika hiljalleen alkaa myös suunnitella ensi vuotta. Tulevaan vuoteen valmistautuminen alkaa aina nuorkauppakamarissa vaalikokouksilla ja uusien tekijöiden valitsemisella. Laadukasta toimintaa ei olisi ilman aktiivisia tekijöitä, niin tämä on ehdottomasti myös tärkeä osa toiminnan jatkumon kannalta. Nuorkauppakamaritoiminta on harrastus meille jokaiselle ja tekijät paikalliskamareissa, alueella ja kansallisesti valitaan jäsenten joukosta. Halutessaan tästäkin voi jatkaa toimintaa vaikkapa Euroopan tai Maailman organisaatioihin.

Nuorkauppakamarissa toimimme ns. vuosi per virka periaatteella eli joka vuosi tekijät vaihtuvat tehtävissä ja kukaan ei tee samaa roolia toistamiseen. Tätä kautta mahdollisimman monelle aukeaa tilaisuus oppia uusia asioita ja kukaan ei jumiudu yksiin tehtäviin ainiaaksi. Meillä on myös ainutlaatuinen johtajuuspolku eli kamarin puheenjohtajaksi haluava hakeutuu ensin omassa kamarissa valmistautuvaksi puheenjohtajaksi, joka toimii kamarissaan ensin vuoden varapuheenjohtajana saaden samalla koulutusta tulevaan rooliinsa. Seuraavalle vuodelle valmistautuva puheenjohtaja asettuu sitten ehdolle puheenjohtajaksi ja johdettuaan puheenjohtajana kamaria vuoden, hän jää väistyväksi puheenjohtajaksi kolmannen vuoden hallitukseen tukemaan seuraajaansa. Tätä kutsutaan nuorkauppakamarissa johtajuuspoluksi, jossa saa aluksi oppia tulevaan johtajan pestiin, seuraavaksi pääsee toteuttamaan suunnitelmiaan sekä joutuu tämän jälkeen päästämään irti vallan kahvasta.

Valmistautuva puheenjohtaja yhdessä tämän vuoden puheenjohtajan kanssa vastaa tulevan vuoden tekijöiden löytämisestä. Tulevien tekijöiden etsiminen aloitetaan usein jo melko aikaisin kesällä ja jäsenten kanssa pyritään keskustelemaan heidän omista tavoitteistaan. Nuorkauppakamarin hallituksessa pääsee yhdistyksen hallitustoiminnan lisäksi kehittämään taitojaan myös mm. tiedottamisessa, koulutusten ja tapahtumien järjestämisessä, taloudenhallinnassa sekä kansainvälisyydessä ja projektien johtamisessa.

Lokakuun 15. päivä pääsemme yhdessä jännittämään, keitä valitaan Kotkan nuorkauppakamarin vaalikokouksessa ensi vuodelle hallitukseen.

 

Jukka-Pekka Inkinen
Kotkan Nuorkauppakamarin SEC
Kotkan Nuorkauppakamarin puheenjohtajaehdokas

Superbeen aluejohtajaksi

Sisälläni oli kytenyt pitkään ajatus aluejohtajaksi hakeutumisesta. Olin kuvitellut, ettei tälle ole ikinä sopivaa aikaa ja korkeintaan viimeisinä kamarivuosina haen mentaliteetilla ”nyt tai ei koskaan”. Tänä vuonna aluekoulutuspäällikön viran myötä olen tutustunut paremmin aluetiimin työskentelyyn ja samalla myös aluejohtajan viran realiteetit ovat tulleet tutummaksi. Viimeisen sysäyksen sain kesällä rakkaiden kamariystävien kyselyistä, ja eritoten viime vuoden hallituslaiset saivat rohkaistua minut hyppäämään pöydälle. Tajusin, että nyt on se aika ja olen tähän valmis.

Haettavaan virkaan valmistava Talent pool ja kampanjointi jo itsessään on ollut huikea matka, jossa on pitänyt punnita omia motiiveja hakea aluejohtajan virkaa ja mitä annettavaa kyseisessä virassa minulla alueellemme olisi. Talent poolin ennakkotehtävät ja sparraus on vain vahvistanut tunnetta, että olen oikealla polulla ja olen valmis aluejohtajan tehtävään. Ja se kampanjointi: olen ikionnellinen, että takanani on näin hienon kamarin ihmiset ketkä innostavat ja tukevat minua tässä! Kampanjaa tehdessä olen saanut aivan uutta intoa kamaritoimintaa kohtaan ja miten hauskaa on ollutkaan heittäytyä täysillä mukaan (muutenkin kuin kertomalla huonoja vitsejä). Kiitokset viime vuoden hallituslaiset tuesta ja hienoista videoista kampanjaa varten, niitä katsoessa meinasi tällaisella hapannaamallakin silmäkulma kostua. Erityiskiitos kampanjapäällikkö Joonakselle sekä kampanjan taiteelliselle johtajalle eli rakkaalle puolisolleni Elinalle. Ilman teitä en todellakaan olisi tässä.

Elämme jännittäviä aikoja, reilun viikon päästä Lappeenrannan aluevaalikokouksessa tiedetään tulos. Joka tapauksessa, ehdolle asettuminen ja kampanjointi itsessään on ollut minulle jo suuri voitto. On todellinen kunnia olla Kotkan Nuorkauppakamarin asettama ehdokas Alueen B Aluejohtajaksi!

Tutustu Heikin kampanjasivuihin Facebookissa.

Heikki Mutikainen
Kotkan Nuorkauppakamarin IPP
B-alueen aluejohtajaehdokas

Matkalla SNKK:n talousjohtajaksi

Nuorkauppakamaritoiminta tarjoaa tekemisen paikkoja niin paikallisesti, alueellisesti kuin kansallisestikin. Johtajuuteen kouluttaudutaan ottamalla vastuita erilaisissa tehtävissä, jotka kestävät vuoden. Suomessa on 68 kamaria, joiden puheenjohtajat äänestävät kansallisessa vaalikokouksessa Suomen Nuorkauppakamareiden hallituksen jäsenistä. Kotkan Nuorkauppakamari on asettanut minut ehdolle talousjohtajan virkaan eli näin ollen olen ehdolla myös SNKKn hallitukseen. Talousjohtaja vastaa Suomen Nuorkauppakamareiden taloushallinnon ja maksuliikkeen kokonaisuuden järjestämisestä, raportoi hallitukselle talouden kehityksestä ja toimii Keskusliiton ja jäsenkamareiden neuvonantajana taloushallintoon liittyvissä asioissa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Vaalikampanjaa käydään sosiaalisessa mediassa ja vaalikiertueella sekä toki myös suorissa keskusteluissa äänestäjien kanssa. Itselle kampanjointi on todella vieras alue, joten on upeaa päästä harjoittelemaan sitä turvallisessa ympäristössä. Jokaisella ehdokkaalla on oma mentori, jonka kanssa matkan aikana valmentaudutaan sekä kampanjointiin että itse tehtävään.

Mentorin lisäksi saan kampanjaani tukea sekä omalta kotikamariltani että upealta kampanjatiimiltäni, joka kiertää kanssani ympäri Suomea vaalikiertueella. En olisi koskaan pystynyt tähän ilman kampanjapäällikköäni, ihanaa Elinaa. Kiitos jo nyt <3

Suomessa nuorkauppakamarit on jaettu neljään alueeseen, joista jokaisella järjestetään syksyllä aluevaalikokous. Kampanjoinnin kannalta nämä ovat paikkoja, joissa pääsee tapaamaan kamareiden puheenjohtajia kasvotusten ennen lokakuista vaalikokousta. Tässä vaiheessa takana on alueet A Turussa ja C Kokkolassa, edessä B Lappeenrannassa ja D Joensuussa. Parastahan tässä on se ihmisten tapaaminen, joten suosittelen lämpimästi kiertämään eri alueilla, vaikka et olisikaan ehdolla.

Mitä tästä sitten saa?

Itse olen mukana, koska todella haluan olla kehittämässä toimintaa ensi vuonna. Vuosi 2021 on viimeinen kamarivuoteni ja tahdon antaa takaisin yhteisölle, jolta olen saanut valtavan paljon. Tullessani mukaan toimintaan, unelmoin jonain päivänä olevani SNKKn talousjohtaja. Ja unelmista saattaa tulla totta, jos ne sanoo ääneen. Eli nyt tässä ollaan tekemässä unelmista totta, ihanien ihmisten tukemana.

Matka itsessään on jo upea. Heittäytymällä mukaan, pääsee esimerkiksi harjoittelemaan vakuuttavaa viestintää ja esiintymistaitoja. Puhumattakaan siitä, mitä matkalla itsestään oppii. Eli suosittelen ehdottomasti myös asettumaan ehdolle!

Ja niitä tekemisen paikkojahan on vielä tarjolla. Omassa kamarissa, alueella ja kansallisesti.

Nuorkauppakamariharrastus antaa sitä enemmän, mitä enemmän sille antaa.

Rakkaudesta lajiin.

Tutustu Nooran kampanjasivuihin Facebookissa.

Noora Malmi
Kotkan Nuorkauppakamarin PRES
Kansallinen talousjohtajaehdokas


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät