Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Sunnuntai, Helmikuu 24, 2019, 13:22

Hyvän puheen pitäminen on taitojali. Puhetaitoa voi, ja kannattaa, harjoitella. Kuinka yleisön huimio kiinnitetään? Miten olla kiinnostava, innostava ja selkeä? Mitä asioita nuorkauppakamareiden puhekilpailuissa painotetaan? Lauantain iltapäivän koulutus Kotkassa sukelsi puheen saloihin Irina Kujanpään ja Elina Sakkaran johdolla. Mukaan puhekoulutukseen saimme myös Porvoon Nuorkauppakamarin väkeä sekä vierailevan tähden Havis Amandan kamarista. Ihan mahtavaa!

 

Miksi puhetaito on tärkeätä?

Puhetaidossa on kysymys vuorovaikutuksesta; on viestin lähettäjä ja vastaanottaja. Puhuja yrittää viestiä asiansa niin, että kuulija ymmärtää sen oikein. Puheen tavoitteena voi olla tiedottaminen, vaikuttaminen tai viihdyttäminen. Puhetaitoja tarvitaan niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Kuinka moni onkaan joutunut pitämään puheen läheisensä häissä, valmistujaisissa tai syntymäpäivillä? Entä miten moni on työelämässään ollut tilanteessa, jossa täytyy olla vakuuttava ja saada kuulijat puolelleen?


Koulutuksesta kisaan


Koulutuksessa käytiin läpi, miten puhe rakennetaan ja kuinka se esitetään yleisölle. Koulutus antoi hyviä vinkkejä puheen pitoon sekä valmisti osallistujia puhekilpailuun. Nuorkauppakamarin puhekilpailun puheet ovat paikallisella sekä alueellisella tasolla kolmen minuutin mittaisia. Kun puheen aihe annetaan, on puhujalla puoli tuntia aikaa valmistautua. Tämän jälkeen puheen pitäisi olla valmis esitettäväksi tuomaristolle sekä yleisölle. Aikamoinen haaste siis, mutta erittäin opettavaista!

 


Näin keväisin nuorkauppakamareissa järjestetään siis puhekilpailuja, joiden voittajat lähtevät edustamaan omaa kamariaan aluekokouksiin. Aluekilpailun voittaja puolestaan jatkaa kansallisen tason kilpailuun, jossa jokaisen neljän alueen paras mittelöi koko Suomen parhaan puhujan tittelistä. Mikäli kansallisen tason kilpailun voittaa, on mahdollisuus jatkaa siitä aina kansainvälisille areenoille asti!

Kamarin puhekilpailu


Kotkan Nuorkauppakamarin puhekilpailuun osallistui tänä vuonna viisi henkilöä. Puheen aiheena oli "Työurani on kiinni kamarimenestyksestä". Kaikki osallistujat onnistuivat loistavasti puheen pitämisessä. Yhtään samanlaista puhetta ei kuultu, ja jokainen osallistuja oli löytänyt erilaisen tulokulman aiheeseen. Tuomareilla ei ollut kyllä helppoa! Kotkan edustajaksi ylsi tällä kertaa Hanna Pikkarainen, joka edustaa siis Kotkaa kahden viikon päästä alue B:n aluevuosikokouksessa Kouvolassa.

Alueiden välistä yhteistyötä


Suuri kiitos vielä A-alueelle, että tulitte vierailulle. Syksyksi onkin jo sovittu vastavuoroisesti visiitti Porvooseen, jossa koulutuksen teemana on debatointi. Millaistakohan väittelyä saadaan silloin aikaan?


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät