Blogi

Blogi

Blogissamme pääset kurkistamaan tarkemmin Nuorkauppakamaritoiminnan arkeen ja juhlaan eri näkökulmista. Blogia ylläpitää kamarin LIO ja kirjoituksia tuottaa LIO:n lisäksi koko jäsenistömme.
Maanantai, Huhtikuu 1, 2019, 08:33

Kotkan Steam Brewery on kotkalainen pienpanimo, joka sijaitsee Kotkan Höyrypanimon tiloissa. Panimo on aloittanut toimintansa vuonna 2017, mutta samalla paikalla on pantu olutta jo kauan aikaisemmin. On ollut varmasti nostalginen fiilis, kun 50 vuoden tauon jälkeen Kari-Jukka Koivistoinen ja Matias Puranen aloittivat uudelleen oluen valmistamisen historiallisessa miljöössä.

UKKO-olutta ja limonaadeja

Vanha höyrypanimo tunnetaan erityisesti UKKO-oluesta, joka oli aikoinaan erityisen suosittua Kotkassa. Kari-Jukka kertoi että tätä olutta tultiin ostamaan kauempaakin, aina ulkomailta asti. Panimotoimintaa höyrypanimolla oli 1094-1967, ja vuonna 1912 se oli maamme viidenneksi suurin valmistusmäärissä laskien. Panimo on työllistänyt parhaimmillaan yli 90 henkeä ja töitä painettiin tuolloin kolmessa vuorossa. Metsolan alue on rakennettu panimon ympärille, ja aikoinaan hevoskärryllä on viety olutta ympäri Metsolan katuja ja myyty olutta asukkaille.

Historian aikana panimolla on valmistettu erilaisia limonaadeja, hunajasimaa, portereita sekä oluita. Oluet valmistettiin tammisissa puutynnyreissä. Pullot panimolle toimitettiin Karhulasta, joten voidaan sanoa että valmis tuote oli todellakin paikallinen.

Panimovierailun aikana Kari-Jukka kertoi meille panimon historiasta ja Matias kertoi enemmän oluen valmistusprosessista. Tiesittekö muuten että humala, joka on yksi oluen perusaineksista, on köynnöskasvi, jonka emikukinnoista saadaan tarvittava raaka-aine oluen valmistamiseen? Humalaa on olemassa satoja eri lajikkeita, ja siitä saadaan olueeseen aromi.

Kolme viikkoa prosessissa

Oluen valmistus vie minimissään kolme viikkoa aikaa, jonka jälkeen tuote on valmis tölkitettäväksi. Alussa rouhittu mallas ja vesi sekoitetaan, jonka jälkeen neste pumpataan keittokattilaan jossa siihen lisätään humala. Tämän jälkeen tapahtuu jäähdytys ja käymisastiassa lisätään nesteeseen hiiva. Käymisen jälkeen taas jäähdytellään, ennen kuin olut paineistetaan. Tölkittämisvaiheessa oluen pitää muuten olla maksimissaan 1,5 asteista, muuten käy köpelösti.

Porter vai ipa?

Panimovierailun aikana saimme myös maistella panimon tuotteita. Maistatus etenee aina miedoimmasta oluesta katkerampaan, sillä muutoin miedomman oluen kohdalla makuvivahteita olisi vaikea havaita. Olimme kaikki sitä mieltä, että Kotkan omasta panimosta saa oikein laadukasta ja hyvää olutta. Osan suosikki oli tummahko porter ja osa liputti hedelmäisen ipan nimeen.

Makuja on monia ja tarinat ovat parhaita paikan päällä. Kannattaa siis käydä itse tutustumassa!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät